sharon vinkers

Een juiste lifestyle kiezen doe je zo!

Het onderhouden van een maatpak

MaatpakU heeft een pak op maat laten maken en het resultaat mag er wezen. Daar wilt u natuurlijk zolang mogelijk van genieten. Een goed maatpak kan best lang mee. Mits u het met respect behandeld. Wie zijn of haar maatpak goed onderhoudt, heeft er jaren profijt van. In deze blog geven we u vijf tips.

1. Ophangen van uw maatpak

Het is zo makkelijk: even het jasje over de stoelleuning draperen of aan de kapstok hangen. Het is echter niet zo goed voor de schoudervormen van het jasje. Een goede kledinghanger houdt het jasje in vorm.  Hang een aantal kledinghangers aan uw kapstok, dan is dat probleem opgelost. Hangt u het hele pak weer op, laat de broek dan verticaal rusten op de broeklat van de kledinghanger.

2. Stomerij
Het is goed uw pak af en toe te laten stomen, maar doe dat niet te vaak. Een stomerij maakt gebruik van bepaalde chemicaliën die de stof op den duur kunnen beschadigen. U kunt uw pak in de badkamer hangen na het douchen. De damp kan kleine kreukels herstellen en minder prettige geuren verdwijnen. Zorg wel dat het maatpak weer helemaal droog is als u het gaat dragen.

3. Stoomstrijkijzer
Zitten er grote kreukels in uw pak? Gebruik dan een stoomstrijkijzer en strijk voorzichtig over de stof, maar zorg er wel voor dat u een doek legt tussen het ijzer en de stof. Direct contact met het ijzer kan de stof doen glimmen. Zorg vervolgens dat uw pak genoeg ruimte krijgt in de kast. Dat vermindert de kans op kreukels. Draagt u het pak voorlopig niet? Doe hem dan in een beschermhoes. Overigens kan u ook bij de stomerij vragen of ze uw pak alleen persen zonder te reinigen. Dit kan nooit kwaad en het pak behoud zijn vorm op die manier heel goed.

4. Borstelen

U kunt pluisjes en haren verwijderen door een kledingborstel te gebruiken. Kleine vlekjes krijgt u daar wellicht ook mee af. Al kunt u daar ook een schone, zachte tandenborstel voor gebruiken. Borstel dan voorzichtig in de richting van de haren.

5. Grote vlekken verwijderen uit uw maatpak
Een natte vlek kunt u droog proberen te deppen. Wij raden u af hard te wrijven. Krijgt u hardnekkige vlekken er niet uit? Dan is de stomerij toch de beste optie.

6. Laat uw maatkostuum rusten
Een maatpak kan niet dagelijks gedragen worden zonder dat er bovenmatige slijtage optreed. Laat uw pak na het dragen 2 dagen uithangen. De stof droogt en de vezels herstellen zich. U bent zich er vaak niet van bewust maar tijdens het dragen absorbeert uw maatpak veel transpiratie vocht. Dit kan geen kwaad als het pak maar even rust krijgt om te drogen en te herstellen.

Het zijn kleine handelingen die u op een gegeven moment automatisch doet. Uw pak blijft er mooier door. Dat is toch de moeite waard!

logo1