sharon vinkers

Een juiste lifestyle kiezen doe je zo!

De originele bedenkers van de wintersport

Een snowboard kopen om te gaan kunnen snowboarden op wintersport, het klinkt allemaal heel logisch. Lekker met het gezin of vrienden naar Oostenrijk of Zwitserland om te kunnen genieten van het uitzicht, de sport zelf, en natuurlijk het overheerlijke eten. Wintersport is heel populair geworden in Nederland en het ziet er naar uit dat het steeds toegankelijker wordt voor de gemiddelde Nederlander. Elke winter proberen zoveel mogelijk mensen naar de koude gebieden te trekken om van de hoogste bergen af te zoeven. Eigenlijk is het een raar idee, op twee latten staan en daarvan af te glijden. Wie heeft dit nou eigenlijk bedacht, en waarom wordt hierbij nooit stil gestaan, want snowboarden en skiën hebben een hele gekke geschiedenis.

Lekker skiën achter de wilde dieren aan

Een paar ski’s of een snowboard kopen kon vroeger niet. Laat staan snowboard bindingen of schoenen. Deze moesten de mensen zelf maken, van hout wat gevonden werd in het wild. De eersten die hiermee begonnen waren de Mongolen. Deze stam waren de eersten die de wereld van Scandinavië bewoonden en hebben de ski’s uitgevonden. Er is namelijk een rotstekening gevonden in Noorwegen, waarbij een skiënd mannetje is getekend achter een stel beren aan. Hierbij kan worden bedacht dat de Mongolen vroeger op ski’s jagen, omdat ze zo sneller waren dan hun prooi. Het was in die tijd dus ook een erg belangrijk middel om bij je te hebben om gemakkelijker door het ruige gebied te transporteren. Toen zagen ze er meer uit als langwerpige schoenen dan ski’s.

De oudste ski ooit gevonden

De oudste ski die ooit ter wereld in gevonden was in Canada. Deze ski is maar liefst 4500 jaar oud en werd gevonden in een moera van het Angermantand bij Hoting in Noord-Zweden. Er werd dus niet alleen in Scandinavië geskied, maar ook in Canada. De conclusie hieruit, is dat Mongolen vroeger ook al de houten latten in Canada gebruikten om zich voort te bewegen in de ijzige winters die toendertijd veel heftiger waren dan zoals we ze nu kennen.