sharon vinkers

Een juiste lifestyle kiezen doe je zo!

Je oleander winterklaar maken

Oleanders zijn winterhard tot een temperatuur van ongeveer 2 graden celsius maar zulke koele temperaturen kunnen de bloemknoppen van het volgende seizoen beschadigen. Als je in een gebied woont waar het in de winter zulke koude temperaturen kan bereiken dan is het nodig om je oleander struik in het late najaar voor te bereiden op het winterseizoen. Je struik naar binnen brengen lijkt een voor de hand liggende oplossing. Echter kunnen de struiken groot worden en heeft de plant vol zonlicht nodig. Andere oplossingen zoals een oleander winterhoes liggen dan meer voor de hand. We bespreken een aantal manieren om je oleander winterklaar te maken.

Zorg in de winter

Je oleander verzorgen in de winter is makkelijk. Maar je zult enige voorbereiding moeten doen om het je plant zo comfortabel mogelijk te maken. Begin bij het snoeien van je oleander als hij gebloeid heeft. Snoei nieuwe takjes voor de helft weg. Het is niet nodig om je plant elk jaar te snoeien maar zo zal de oleander meer bloemen geven. Ook blijft de plant dan meer compact. In de winter heeft je oleander ook water nodig. Houd je plant wel zoveel mogelijk droog en koel van november tot februari. Na februari kun je de struik geleidelijk weer meer water geven. Zoals veel planten, heeft de oleander een rustperiode in de winter. Door koude temperaturen verliest hij blad en vertraagt zijn groei.

Bedek de oleander

Het is wijs om je Oleander in de winter te bedekken met een oleander winterhoes. Houdt er rekening mee dat de struik overdag zonlicht nodig heeft dus verwijder elke ochtend de oleander winterhoes om je struik zo gezond mogelijk te houden. De oleander winterhoes is het meest effectief als je hem tot aan de grond over de struik legt. De stam blijft zo goed beschermt. Bind de hoes liever niet aan de struik zelf vast om schade te voorkomen. Naast een beschermhoed is het aan te raden om de bodem rondom je struik te bedekken met organisch materiaal.